Welkom op de website van de vakgroep chirurgie en orthopedie !


  Contact : 088-005 8888

Kniechirurgie

De vakgroep orthopedie heeft ruime ervaring en expertise met artroscopische en gewrichtsvervangende chirurgie van de knie. Denk hierbij aan kijkoperaties voor meniscus- of kruisbandafwijkingen tot meerdere typen knieprothese operaties en revisies hiervan.

Patiënten die komen voor een totale knieprothese worden opgenomen in het Joint Motion programma. In Joint Motion streven we naar een zo kort mogelijk en duidelijk voortraject voor de operatie. Voorbereidende afspraken worden geclusterd en na het eerste gesprek met de orthopedisch chirurg wordt in overleg met de patiënt een operatiedatum vastgelegd. In principe vindt de operatie na zo’n 6 weken plaats, maar hier kan op verzoek van patiënt uiteraard van worden afgeweken. Voor deze aanpak hebben we onder andere het predicaat ‘Topzorg’ ontvangen van zorgverzekeraar Menzis. Dit is een keurmerk voor de beste en snelste zorg in de regio.

Jaarlijks worden er ongeveer 500 primaire knieprothesen geplaatst op de locaties Arnhem en Zevenaar. Naast de halve en hele knieprothese, worden ook knieschijfprothesen en tumorprothesen geplaatst. Een 2e operatie na een knieprothese (zogenaamde revisie) wordt alleen op de locatie Arnhem uitgevoerd, wegens de complexiteit van de operatie en benodigde apparatuur en instrumenten. Van dit type operaties worden er ongeveer 50 per jaar uitgevoerd door 2 orthopedisch chirurgen met kennis en ervaring van de ingreep.

Patiënten met een verzwikking van de knie en een vermoeden op band- of meniscusletsel worden gezien op de acute kniepoli. Bij het bezoek wordt er een MRI scan van de knie gemaakt. Tijdens het orthopedisch consult krijgen de patiënten de uitslag van de MRI direct te horen en wordt er samen met de behandelend sportorthopedisch chirurg een behandelplan opgesteld. Als beloning voor de jarenlange inspanning bij topsporters op Papendal, kreeg de vakgroep orthopedie in 2018 het NOC NSF keurmerk “high performance partner”. Dat wil zeggen dat Olympische sporters en andere topsporters in Rijnstate behandeld worden. Naast bandletsels van de knie worden ook fracturen in en rondom het knie gewricht behandeld in samenwerking met de traumachirurgie.

Meer informatie

Specialisten kniechirurgie

D. Kok

C.J.M. van Loon

M.P. Somford

W.J. Rijnberg

M.L. Wagener