Welkom op de website van de vakgroep chirurgie en orthopedie !


  Contact : 088-005 8888

E.J. Hekma

Persoonlijke noot

“Als patiënt komen er veel dingen op je af waar je vaak niet over hebt nagedacht of bij stil hebt gestaan. Ziekte of een trauma komen onverwacht en hebben altijd grote invloed op je leven.
Pijn, emotie en angst spelen voor een patiënt een grote rol. Voor mij als behandelaar is het dan ook de uitdaging daar op in te spelen. Ruimte om je emoties te kunnen tonen, je verhaal te kunnen vertellen, maar vooral ook je veilig te kunnen voelen bij de behandelende arts, staan voor mij centraal in de behandeling. Daarnaast is elke patiënt anders. Vandaar is een goede uitleg met een behandeling op maat voor iedere patiënt uniek. Dat maakt mijn vak afwisselend, uitdagend maar bovenal ook zo bijzonder.

Het is een voorrecht om chirurg te kunnen zijn in een ziekenhuis als Rijnstate. De onderlinge verhoudingen tussen de verschillende medisch specialisten is erg goed. Dat maakt dat we als team met een goede multidisciplinaire aanpak op hoog niveau zorg kunnen leveren. De zorg voor de individuele patiënt blijft hierbij centraal staan. De grootte van onze kliniek maakt het mogelijk om voor de patiënt met complexe problematiek vrijwel altijd een ervaren chirurg te vinden. De goede samenwerking met de orthopedisch chirurgen heeft er in onze kliniek toe geleid dat de maatschap chirurgie en orthopedie zijn gefuseerd. Hierdoor is het nog beter mogelijk om bijvoorbeeld een complexe operatie gezamenlijk uit te voeren. De patiënt is uiteindelijk de grote winnaar omdat de ervaring van twee disciplines op de operatiekamer voorhanden is. Ook wat betreft de longchirurgie is er een uitstekende samenwerking. Zo hebben we in 2013 een belangrijke kwaliteitsprijs gewonnen met ons “zorgpad” VATS lobectomie. Dit is een multidisciplinair zorgpad waarbij de patiënt wederom centraal staat. De hele keten van zorg rondom de longoperatie komt hierbij aan bod. Als een van de grootste klinieken in Nederland hebben we al in 2010 de VATS lobectomie als standaard zorg ingevoerd. Wanneer het mogelijk is om een patiënt met longkanker met een kijkoperatie te opereren doen wij er alles aan om het ook daadwerkelijk zo goed mogelijk te doen. De operatie wordt dan ook altijd door twee ervaren longchirurgen uitgevoerd. Ik ben zelf twee keer naar Amerika naar professor McKenna gereisd, die deze techniek heeft ontwikkeld. Door met eigen ogen te zien hoe hij de operaties uitvoert en met hem over de technieken te praten heb ik hier veel over geleerd. Al met al heeft het werken in een grote kliniek als Rijnstate dus vele voordelen. Ik weet dat er hard wordt gewerkt in ons ziekenhuis. Er gebeurt veel achter de schermen. Ook veel dat voor de patiënt niet direct zichtbaar is. Ik ben me daar goed van bewust en probeer daar ook op in te spelen. Ook probeer ik het team om me heen hierop te attenderen; “wij zijn er met z’n allen voor de patiënt”. Chirurg zijn is een prachtig vak en ik hoop nog vele jaren als specialist bij Rijnstate te mogen werken.”

Opleidingen en werkervaring

Dhr. E.J. Hekma werkt sinds 2010 als trauma- en longchirurg bij Rijnstate. Hij behaalde zijn artsexamen in 2000 aan de Universiteit van Utrecht.
De opleiding tot algemeen chirurg volgde hij van 2002 t/m 2008 in het UMC Utrecht en het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch. Tijdens deze opleiding specialiseerde hij zich in de traumachirurgie. In 2009 en 2010 werkte hij in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis te Nijmegen als algemeen en traumachirurg waar hij ook de opleiding tot longchirurg volgde.

Speciale aandachtsgebieden

  • Traumachirurgie
  • Longchirurgie
  • Chirurgie bij overmatig zweten

Nevenactiviteiten

  • Specialist-manager
  • Bestuurslid Werkgroep Psychosomatiek in de Obstetrie en Gynaecologie (WPOG)
  • Tropenopleider

Lidmaatschappen